PROIECTE PROPRII

Voluntar pentru Semeni & Youth Exchange
Voluntar azi, antreprenor maine, Editia a II-a

Romania a avut, in primul trimestru, o rata a somajului in randul tinerilor de 19,6%, a 13-a ca marime din UE, media la nivel comunitar fiind de 18,3%, potrivit datelor Eurostat. Datele Eurostat arata ca 20,6% dintre tinerii romani de sex masculin erau someri in intervalul ianuarie-martie, fata de 18,6% in 2008. In cazul persoanelor de sex feminin, rata a urcat de la 17,5% in primele trei luni ale anului trecut la 18% in 2009.

Numarul de someri inregistrati in regiunea Sud Vest Oltenia la 1 ianuarie 2009 era de 64.500 persoane. Scaderea continua a ratei de ocupare a populatiei de 15 ani si peste (59,3% in anul 2007 fata de 61,8% in 2002) este rezultatul declinului economic, a unor dezechilibre structurale accentuate, cat si a deficitului de performanta economica si competitivitate. In ceea ce priveste diferentierea pe sexe, este de remarcat faptul ca rata de ocupare a populatiei de sex feminin este mai scazuta fata de populatia de sex masculin cu 12,4 puncte procentuale. Aceasta diferenta se mentine relativ constanta pe toata perioada analizata.

Judetul Dolj, potrivit situatiei inregistrate, a avut o pondere de 9,69 la suta, inregistrand 27.748 de someri, dintre care 11.600 au fost femei. De asemenea, judetul Dolj se afla pe primul loc in clasamentul judetelor cu cea mai mare pondere a somerilor neindemnizati in numarul total al somerilor, cu 77,25 la suta si 21.436 de someri neindemnizati. Numarul total de someri inregistrat la finalul lunii decembrie, de 493.775 de persoane, a crescut cu 17.454 fata de cel de la finalul lunii anterioare. Rata somajului in ultima luna a anului 2012 a fost de 5,59 la suta, fiind inregistrati 493.774 de someri, cu 17.454 mai multi decat in noiembrie, conform Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. La sfarsitul lunii decembrie erau in evidentele ANOFM 17.256 de tineri sub 25 de ani aflati in somaj de peste sase luni, respectiv 19,78 la suta din totalul somerilor sub 25 de ani.

In conditiile crizei economice actuale cand numarul locurilor de munca scade, iar numarul absolventilor creste, competitivitatea este acerba, iar somajul o realitate sumbra. Somajul in randul tinerilor intre 15 si 24 de ani a crescut in ultimii patru ani de la 18,6% la 23%, fiind de patru ori mai mare decat somajul populatiei adulte.

Proiectul vine sa preintampine aspectele negative legate de esecul la angajare si nereusita in gasirea unui loc de munca potrivit prin participarea tinerilor la activitati diverse ce le vor largi orizontul competentelor.

Tema centrala a proiectului este promovarea voluntariatului ca mijloc de reducere a somajului in randul tinerilor din mediul urban/rural. Tinerii vor avea posibilitatea de a experimenta diverse situatii, si isi vor asuma roluri si responsabilitati gradual, vor constientiza importanta si beneficiile aduse de trecerea in CV-ul prezentat la angajare a experientei castigate ca voluntar. De asemenea, participantii vor experimenta activ conceptul de antreprenoriat, participand la actiunile asociatiei, si totodata se vor forma profesional si non - formal prin cursul de antreprenoriat pe care il vom organiza.

Multi dintre tinerii absolventi si studenti se plang de faptul ca toti angajatorii cer experienta si competente pe care nu le pot dobandi in scoala.

Echipa de implementare se ocupa de aspectele tehnice ale proiectului, promovare, monitorizare, evaluare, raportare, gestionare buget; aceasta selecteaza 200 de tineri din judetul Dolj carora le propune efectuarea unor workshop-uri sustinute de companiile de top din Craiova cu scopul de a-si creste competivitatea pe piata muncii; echipa de proiect sustine actiunile noilor voluntari in stagiul lor; sustinerea workshop-urilor; editarea pliantului "Voluntar azi, antreprenor maine, Editia a II-a".

In pregatirea si realizarea proiectului vom folosi metoda invatarii participative/learning by doing. In cadrul cursurilor de formare va fi folosita educatia non - formala si metode ca: prezentari video si power point, jocuri si simulari, role-play, studii de ca, dezbateri, etc. Pentru evaluarea competentelor, vom folosi simularea si jocul de rol (vom simula un plan de afaceri pe care il vor prezenta companiilor pentru a fi finantat), dar si gandirea creativa (voluntarii vor gandi pe baza ideilor proprri o idee de afacere si o vor strucuta cu ajutorul cunostintelor dobandite la cursuri)

Activitatile propuse nu sunt obligatorii, ci promoveaza spiritul liber si voluntariatul. Educatia non - formala este prezenta prin procesul acumulativ ghidat si sprijinit in cadrul actiunilor voluntare, dar si al cursurilor de formare. Scopul declarat al proiectul este ca tinerii selectati sa isi mareasca oportunitatile de angajare prin acumularea de experienta in cadru non -formal.

Obiectivele proiectului "Voluntar azi, antreprenor maine, Editia a II-a" sunt:

O 1 - sa sensibilizeze tinerii cu privire la beneficiile aduse de activitatea de voluntariat;

O 2 - sa stimuleze tinerii sa devina voluntari folosind educatia non - formala;

O 3 - sa creeze un punct pentru cooperarea viitoare intre companiile private si ONG-uri;

O 4 - sa promoveze rolul voluntariatul in completarea CV-ului personal pentru a creste angajabilitatea;

O 5 - sa ofere training si sa implice in activitati de voluntariat 200 de tineri din judetul DOLJ;

In termeni concreti, prin activitatile proiectului se vor obtine urmatoarele rezultate:

- Un grup de 200 voluntari care se implica activ in actiunile asociatiilor implicate;

- 200 de tineri mai bine pregatiti pentru integrarea pe piata muncii;

- Cel putin un nou parteneriat pe termen lung incheiat cu companiile si institutiile locale;

Proiectul faciliteaza accesul la educatia permanenta a tinerilor care doresc sa dobandeasca noi cunostinte si capacitati in vederea adaptarii la cerintele de pe piata fortei de munca din judetul Dolj. De asemenea, activitatile proiectului contribuie la dezvoltarea personala a participantilor, la cresterea posibilitatilor de exprimare a propriei personalitati si de adaptare la conditiile mediului socio- economic aflat in continua schimbare, promovand in acelasi timp voluntariatul ca mijloc de participare activa a tinerilor la viata comunitatii.